Με τον όρο απολύμανση αναφερόμαστε στην διαδικασία καταστολής και εξόντωσης των ιών, των παθογόνων μικροβίων καθώς και των μυκήτων. Μέχρι πρότινος θεωρούταν συμπληρωματικό μετρό εφαρμογής μετά την απεντόμωση-μυοκτονία είτε μετά από απεβίωση ζωντανού οργανισμού. Στις ιδιαίτερες μέρες που βιώνουμε θεωρείται αναγκαίο και μερικές φόρες απαραίτητο μέτρο εφαρμογής λόγω της εμφάνισης του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που απειλεί την Δημόσια Υγεία και την εμφάνιση του σε χώρους εσωτερικούς, εκεί που υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα και ιδιαίτερα όταν είναι συχνή.

Η απολύμανση έχει στόχο την μείωση και εκμηδενισμό του μικροβιακού και ϊικού φορτίου σε χώρους, επιφάνειες που βρίσκονται οι άνθρωποι. Η απολύμανση γίνεται είτε προληπτικά για αναστολή και αποφυγή κρουσμάτων, μολύνσεων είτε κατασταλτικά σε ενδεχόμενη παρουσία κρούσματος από κορωνοϊοό SARS-CoV-2 με σκοπό την καταστροφή του και μη μετάδοσης του σε άλλους ανθρώπους.

Δυνητικά μολυσματικές επιφάνειες μπορεί να είναι οποιαδήποτε επιφάνεια ή χώρος που έχει χρησιμοποιήσει ένας ασθενής που έχει μολυνθεί από τον ϊο ή φορέας του ϊού. Αυτές οι επιφάνειές μπορεί να είναι, γραφεία, πόμολα, διακόπτες, έπιπλα, συσκευές, χώροι κοινόχρηστοι που συναναστρέφονται άτομα, τουαλέτες, ασανσέρ, κουζίνες. Η μετάδοση του ϊου στο χώρο γίνεται πολύ γρήγορα και μπορεί να χρειαστούν μόνο λίγα δευτερόλεπτα. Ο χρόνος επιβίωσης του αρκετά μεγάλος ανάλογα με την το υλικό της επιφάνειας που έχει μολυνθεί.

Τρόπος εφαρμογής της απολύμανσης για τον Κορωνοϊό

Η απολύμανση για εξόντωση του κορωνοϊού γίνεται με την χρήση ειδικών, μικροβιοκτόνων, αντιικών σκευασμάτων εγκεκριμένα από το ΕΟΦ και σύμφωνα με τις οδηγίες που προβλέπει ο ΕΟΔΥ. Οι εφαρμοστές λαμβάνουν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) φόρμα, μάσκα, γάντια και είναι καταρτισμένο, εξειδικευμένο για την εφαρμογή της απολύμανσης κατά του κορωνοϊού. Ο τρόπος εφαρμογής είναι αποτελεσματικός και εύκολος, εκτελείται με χρήση ψεκασμού (χαμηλής πίεσης) ή μέσω φορητού ηλεκτροκίνητου ή βενζινοκίνητου εκνεφωτή (fogger). Με τη χρήση του ηλεκτροκίνητου εκνεφωτή, δηλαδή (ψεκασμός υψηλής πίεσης), το διάλυμά που παράγεται σε πολύ μικρά σταγονίδια με την μορφή νέφους, διασπείρεται και διοχετεύεται στο χώρο, ομοιόμορφα καλύπτοντας ολόκληρο τον χώρο, τις επιφάνειες και τα αντικείμενα που βρίσκονται μέσα σε αυτό.  Αυτό σημαίνει ότι το γέμισμα του χώρου με το απολυμαντικό γίνεται πάρα πολύ γρήγορα και το μέγεθος των σταγονιδίων είναι τόσο μικρός σχεδόν στο μέγεθος του ιού ώστε να τον εξουδετερώσει.

Προετοιμασία του χώρου πριν την απολύμανση.

Πριν την εφαρμογή της απολύμανσης θα πρέπει να έχουν σφουγγαριστεί οι χώροι, να έχουν καθαριστεί καλά καθώς και οι επιφάνειές. Σωστότερο και ορθότερο είναι να υπάρχει ένα συχνό και τακτικό πρόγραμμα καθαρισμού και να κρατείτε ιδιαίτερα από τις επιχειρήσεις και χώρους εργασίας.

  • Απουσία ανθρώπων και κατοικίδιων κατά την διάρκεια της εφαρμογής καθώς και μετά το τέλος της για τουλάχιστον 3 ώρες. Ώστε να μπορέσει να δράσει το απολυμαντικό και να χρησιμοποιηθούν οι χώροι αφού αεριστούν καλά για μισή ώρα με το τέλος των 3 ωρών. Τα απολυμαντικά-μικροβιοκτόνα αν και είναι ακίνδυνα δεν παύει να είναι χημικά σκευάσματα και θα πρέπει να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα προστασίας.
  • Ο χώρος να είναι καθαρός, απαλλαγμένος από απορρίμματα καθώς μειώνεται η δραστικότητα του απολυμαντικού.
  • Επιφάνειες και χώροι να είναι απαλλαγμένοι από τρόφιμα, λαχανικά, συσκευασίες τροφής, χαρτική-γραφιστική ύλη, αντικείμενα, συσκευές πολύ ευαίσθητες σε απολυμαντικά και να διατηρούνται σε χώρους μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Στο τέλος της εφαρμογής παρέχεται βεβαίωση απολύμανσης, όπου αναγράφεται το είδος του σκευάσματος που χρησιμοποιήθηκε, οι χώροι που απολυμάνθηκαν με την υπογραφή του υπεύθυνου επιστήμονα Γεωπόνου.

Χώροι που εφαρμόζουμε απολύμανση -μικροβιοκτονία

Εφαρμόζουμε σε :

  • γραφεία, εταιρίες, δημόσιες υπηρεσίες, γυμναστήρια
  • φαρμακεία, καταστήματα, ξενοδοχεία, βιομηχανικούς χώρους, εργοστάσια
  • οικίες, πολυκατοικίες
  • λεωφορεία, οχήματα, φορτηγά

Σε πολλές περιπτώσεις η απολύμανση των χώρων συμπληρώνει το πρόγραμμα απεντόμωσης και μυοκτονίας που πραγματοποιείται σε αυτούς, γιατί τα τρωκτικά αλλά και τα έντομα αποτελούν σημαντικότατους φορείς μετάδοσης παθογόνων μικροοργανισμών στους ανθρώπους.

Σε περίπτωση που χρειάζεστε απολύμανση είτε θέλετε οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνηση μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας μας είτε στο τηλ.επικοινωνίας 6975851718, email: d.sideris@hotmail.com