Πιάσαν τα φυτά μου ασθένειες και έντομα  γιατί συμβαίνει αυτό και πως θα το αντιμετωπίσω?

Τα φυτά και τα δέντρα όπως ξέρουμε είναι ζωντανοί οργανισμοί, θέλουν φροντίδα, περιποίηση και κατάλληλες καλλιεργητικές τεχνικές στην κατάλληλη εποχή.

Και ήρθε λοιπόν ο καιρός της άνοιξης και του καλοκαιριού που οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν με υψηλά επίπεδα υγρασίας λόγω βροχών με αρκετό ποσοστό νερού και αιφνίδιας παρουσίας.

Αποτέλεσμα έχει ότι αυτές οι συνθήκες είναι ιδανικές για επίθεση από έντομα και προσβολές από έντομα. Ο λόγος είναι τα έντομα αναπαράγονται με ταχύτατο ρυθμό και σε μεγάλο πληθυσμό καθώς βρίσκουν πιο εύκολα τροφή, έχουν μεγαλύτερη κινητική δράση σε σχέση με τον χειμώνα. Οι ασθένειες ευδοκιμούν λόγω υψηλής υγρασίας, και θερμοκρασίας βρίσκοντας τα φυτά σε συνθήκες με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα λόγω έλλειψης θρέψης (λίπανση). Μεταδίδονται με τον αέρα, τα έντομα, με τις σταγόνες της βροχής, με το σπόρο ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε οι πληγές που δημιουργούνται κατά το κλάδεμα αυτών.

Χαρακτηριστικά προσβολών:

  • Συστροφή και καρούλιασμα φύλλων, χαρακτηριστικό προσβολής εντόμου στην λεμονιά (εσπεριδοειδή).
  • Κοψίματα φύλλων, κιτρίνισμα όλης επιφάνειας, όπως στην τριανταφυλλιά.
  • Μαύρα, πολυάριθμα στίγματα, που σκεπάζουν όλη την επιφάνεια του φύλλου, η λεγόμενη καπνιά εμφανίζεται σε συνδυασμό σχεδόν σε όλες τις προσβολές μετά τα έντομα.
  • Άσπρες, βαμβακερές φωλιές, η λεγόμενη βαμβακάδα, το συναντάμε στα πεύκα στα εσπεριδοειδή.

Αντιμετώπιση

Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη.

Τι κάνουμε;

  • Συντήρηση του κήπου μας, των φυτών μας, των θάμνων όλο το χρόνο με ιδιαίτερη έμφαση την άνοιξη και το φθινόπωρο. Τον χειμώνα καλό είναι να διατηρούμε το σχήμα μέσω κλαδεμάτων.
  • Κλαδέματα φυτών, η κοπές των ξερών κλάδων, ασθενικών είναι απαραίτητη. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην αφαίρεση του τμήματος του βλαστού με κόψιμο διαγωνίως (45ομοιρών του οφθαλμού -ματιού) πάνω στον βλαστό του φυτού και η πληγή από το κόψιμο να καλύπτεται με ειδική πάστα ώστε να προφυλαχθούν από ασθένειες και προσβολές εντόμων.
  • Αφαίρεση της κόμης του φυτού, κοινώς τα κλαδέματα βοηθάνε στον καλό αερισμό των φυτών και να μην πιάνουν ασθένειες και έντομα.
  • Φύτευση σε σωστές αποστάσεις τόσο μεταξύ των φυτών όσο και μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Όσο πιο αραιά φυτεύονται τόσο μεγαλύτερη ηλιοφάνεια και καλύτερο αερισμό έχουν, κάτι που συντελεί στην μείωση της ανάπτυξης ασθενειών και των προσβολών από έντομα. Είναι προτιμότερο να φυτεύουμε λιγότερα φυτά σε αραιές αποστάσεις παρά περισσότερα φυτά και πυκνότερα.
  • Λίγη ποσότητα νερού και συχνά ποτίσματα, το μυστικό για τα φυτά για να μπορούν να απορροφήσουν το απαραίτητο νερό για την  ανάπτυξη τους χωρίς να εξατμίζεται ή να δημιουργούνται περίσσειά νερού που παραμένει στην βάση του και δημιουργεί σήψεις και άλλες ασθένειες. Συνιστάται πρωινές ώρες ή νωρίς το απόγευμα με κατάλληλο σύστημα άρδευσης.
  • Λίπανση είναι από τα σημαντικές κινήσεις που θα πρέπει να κάνουμε για να θωρακίσουμε τα φυτά με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για πραγματοποιήσει τις απαραίτητες λειτουργιές του και να αναπτυχθεί σωστά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην το βρίσκει με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα και να μην αναπτύσσονται ασθένειες.

Συμβουλευτείτε τον ειδικό ή το γεωπόνο σας για καλυτέρα αποτελέσματα για υγιή και όμορφα φυτά.

Βάσω Βαρβουτσή

Γεωπόνος M.Sc Γ.Π.Α