Τα συνήθεις λάθη:

Το καλοκαίρι έφτασε! Τα φυτά, ως φυσικοί οργανισμοί χρειάζονται νερό για να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες λειτουργιές τους για να επιζήσουν. Σε συνθήκες όπου έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, καύσωνα, οι απαιτήσεις για νερό είναι ζωτικής σημασίας για αυτά καθώς μπορεί να τραυματίσουν και να καταστρέψουν τα λειτουργικά μέρη τους. Υπάρχει όμως ένα σημαντικό σημείο που μας οδηγεί σε λανθασμένα αποτελέσματα! Τι είναι αυτό? Το υπερβολικό πότισμα!

  • Ο μεγάλος χρόνος ποτίσματος: Το πότισμα με μεγάλη χρονική διάρκεια οδηγεί τα φυτά να μην μπορούν να αφομοιώσουν τις μεγάλες ποσότητες και τα οδηγούν σε σάπισμα.
  • Ποτίζουμε σε υπερβολικές ποσότητες:  τα φυτά έχουν την τάση να λαμβάνουν το απαραίτητο ποσό νερού για αυτά και κρατάνε αποθέματα σε περιόδους ξηρασίας.
  • Ποτίζουμε αρκετά συχνά μέσα στην μέρα :  Το πότισμα πρωί, μεσημέρι και βράδυ δημιουργούν συνθήκες ανάπτυξής ασθενειών και προσβολή εντόμων λόγο της υπερβολικής υγρασίας.
  • Ο μεγάλος χρόνος ποτίσματος: Το πότισμα με μεγάλη χρονική διάρκεια οδηγεί τα φυτά να μην μπορούν να αφομοιώσουν τις μεγάλες ποσότητες και τα οδηγούν σε σάπισμα.

Πότισμα και ασθένειες : Όπως αναφέραμε οι υπερβολικές ποσότητες νερού σε συνδυασμό με μεγάλη συχνότητα και διάρκεια μέσα στην μέρα είναι οι βασικοί λόγοι ανάπτυξης ασθενειών λόγο υγρασίας. Ας δούμε μερικά προβλήματα :

  • Τα άνθη και οι καρποί γίνονται καφέ ή γκρι, η επιφάνεια έχει μια στρώση μούχλας. Πρόκειται για μύκητες λόγο υγρασίας, αφαιρούμε τα τμήματα που έχουν προσβληθεί και ψεκάζουμε με μυκητοκτόνο.
  • Σάπισμα ριζών, μαραμένα φυτά, φύλλα με γκρί και καφέ επιφάνειες στα άκρα. Τα φυτά επειδή δεν μπορούν να αντέξουν τις υπερβολικές ποσότητες νερού μας δείχνουν τα σημάδια τους. Εάν βλέπεται ότι έχουν σαπίσει οι ρίζες ή αποκολλούνται εύκολα από την γλάστρα έχοντας μια κολλώδη ουσία. Απομακρύνεται τις σαπισμένες ρίζες και κατεστραμμένα φύλλα, αλλάζεται γλάστρα και το μεταφέρεται σε καινούργιο, αποστειρωμένο χώμα. Φροντίζουμε την καλή αποστράγγιση και ποσότητες νερού σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τις υποδείξεις του γεωπόνου.
  • Αφίδες, λευκή σκόνη στα φύλλα. Οι αφίδες γνωστή ως μελίγκρα, τα εντοπίζουμε στα φύλλα και στους βλαστούς των φυτών συνήθως στους πιο νεαρούς.  Απομυζούν του χυμούς τους και καταστρέφουν τα σημαντικά μέρη για την λειτουργία τους. Αφαιρούμε τους προσβεβλημένους βλαστούς και μέρη τους και ψεκάζουμε με κατάλληλο εντομοκτόνο.

Επομένως, ο μύθος ότι το πολύ νερό κάνει καλό νερό στα φυτά μας και το έχουν ανάγκη καταρρίπτεται!

Σωστό και ορθολογικό πότισμα καλοκαίρι

Μπορεί να έχουμε υψηλές θερμοκρασίες αλλά:

  • η κατάλληλη ποσότητα νερού, τακτικά και την σωστή ώρα, τις πρωινές ή τις πρώτες απογευματινές ώρες είναι ιδανικές για ποτιστούν τα φυτά μας.
  • ρυθμίζουμε το αυτόματο πότισμα στα 15min-20min/ανά ημέρα, με την σωστή ροή ανάλογα με τις απαιτήσεις των φυτών και δέντρων που έχουμε στο κήπο μας.

Εάν έχετε πρόβλημα με τα φυτά σας μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να βρούμε το κατάλληλη λύση για τον κήπο σας